Hoog Sensitiviteit

SPECIFIEK VOOR HSP hoog sensitiviteit yoga en mindfulness. Hooggevoeligen denken liever dan dat ze (oordeelloos) voelen wat er is. Voelen is de sleutel.

Hoog Sensitiviteit

Collage Mfnss2 kleinKb balk

Hoog sensitiviteit komt van een aangeboren verfijnde zenuwbedrading die (zie MRI scans) sterk gelinkt is aan de emotie-hersengebieden. HSP heeft een input-gevoeliger zenuwstelsel. HSP duidt op de hoge dosering zintuiglijke informatie die wordt opgevangen, dankzij hoog kwalitatieve sensoren. Het immuunsysteem is al snel overactief. Overprikkeling ligt voor de hand daar waar er niet goed wordt gezorgd voor ruimte en rust om prikkels fysiek en mentaal te verwerken. HSP zijn eerder moe omdat prikkels zich eerder ophopen, hiermee moet rekening worden gehouden, en niet worden geforceerd. Structuur is net zo belangrijk als ademen voor HSP. Regelmaat en rust om bij te tanken.

Bij hoog sensitieve personen (20% van de bevolking) komen prikkels sneller binnen, indrukken en stemmingen worden overgenomen; en nemen vervolgens veel meer tijd om verwerkt te worden. Hiervoor zijn structuur, ruimte en regelmatige rust onontbeerlijk. Dit creëert veiligheid; een bakermat voor prachtige creativitieit van HSP. Vanuit een grote behoefte aan openheid neigen HSP om zich eerst op de anderen te richten en daaraan aan te passen. Maar dit werkt averechts daar waar grenzen te lang en te veel worden overschreden. HSP neigen dan sneller tot piekeren (scenario's afgaan). HSP en piekeren zijn niet hetzelfde, maar ze werken elkaar wel in de hand. Hoe meer onzekere gevoelens hoe meer kans op (zorgelijk) piekeren. Piekeren in combinatie met perfectiedrang of pleasen legt de rode loper uit voor depressie. Wie veel piekert lacht weinig. Piekeren kan een nare, extra stressproducerende gewoonte worden.

Wie veel piekert keert zich te vaak af van zijn lichaam. Door het lichaam aangegeven grenzen vervagen en worden genegeerd. Hierdoor wordt de lichamelijke doorstroming afgeremd, waardoor spanning zich ophoogt. Dus: terug naar voelen, fysiek in het lichaam.

Yoga, mindfulness en meditatie zijn bij uitstek geschikt voor HSP als alternatief voor piekeren. Alle lessen door Chantal gegeven zijn mindful en ademgericht. De ene les (maandag en donderdag) ligt het accent meer op 'core' wat ook juist voor HSP zeer belangrijk is: je eigen centrum & kracht hervinden en vanuit hier bewegen en zijn. De andere les (woensdag en vrijdag) ligt het accent op 'yin' - waarbij je door dieper stretchen spanning loslaat en mindful benadert onder de aanwijzingen van Chantal (mindfulness trainer/yogadocent).

Piekeren is het tegenovergestelde van waarachtig voluit Leven in het nu.

Om te leven in het nu beoefenen we yoga mindfulness en meditatie. Voorwaarden om in het nu te leven zijn: jezelf kennen; weten wat je grenzen zijn; gaan staan voor wie je bent.
Als HSP of piekeraar is inzicht nodig in onze manier van denken. We kunnen afleren om 'méér' te maken van onze gevoelens; dat is namelijk waar een piekeraar in excelleert. Mindfulness leert ons om gevoelens te aanvaarden voor wat ze zijn. Niet meer, niet minder. Dit pas je toe in yoga, en zeker in Yin Yoga waarin er alle tijd is om jezelf en je grenzen te leren kennen in dit moment. In yoga oefen je met deze technieken. Het oefenen is een geschenk. Oefenen, trainen, oefenen is iets dat je met regelmaat doet wil het effect hebben.

Yoga, meditatie en mindfulness richten zich altijd op nu, hier via het lichaam en binnen jouw bewustzijn. Er komt een stuk verantwoordelijkheid naar jezelf bij kijken: niet alleen goed voor jezelf zorgen als basis, maar ook erkennen dat dit alles nu verschijnt in jouw bewustzijnsveld. Ofwel: jij kunt jouw gedrag aanpassen. Jij kunt doorzien hoe je denkt.


In yoga en mindfulness hebben we de intentie een vriend van onszelf te zijn, mildheid en eerlijkheid naar onszelf als kracht te ontwikkelen. Zeker in tijden waar het leven meer van ons vraagt hebben we hiermee een krachtige reddingsset op zak.

Creativiteit:
HSP en creativiteit gaan hand in hand, dankzij de grote fantasie van HSP. Vaak zijn HSP beelddenkers. Met een aangeboren inbeeldingsvermogen zien ze alles al voor zich, waar een doorsnee ander nog geen idee heeft. Door je bewust te worden van je lichaam en grenzen, kun je effectiever omgaan met je energie - zodat je deze kunt omzetten in creativiteit en plezier. 

Yoga is de kunst van het bewustworden van lichaam en grenzen. Door naar binnen gericht, bewust contact te maken met het ademende lichaam en hiernaar te luisteren - beoefenen we deze kunst.

Gezonde stresshantering en persoonlijke ontwikkeling zijn gericht op het belichamen, inlijven (embody, incorporate). Beide stress en ontwikkeling uiten zich in het lichaam.


Voelen is de sleutel. Zelfs en juist als jij hooggevoelig bent, is het waarschijnlijk dat je liever denkt óver wat je voelt dan (oordeelloos) voelt. Met yoga en meditatie leer jij om dit onderscheid bij jezelf te kennen en maken. Zo worden dingen helder en ken jij jezelf beter.

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn