Yoga

When… Chanti 4 juli 2019

When I knowingly hurt someone,
or harm something,

I am the one who suffers
.. another kind of suffering.
By hating in thought, word or deed,
I (re-) establish
my inner prison of suffering,
the abyss in which I glide every day.

 

When I knowingly care for someone,
or take care of something,
I am the one who benefits,
… another kind of happiness.
By befriending in thought, word or deed,
I (re-) establish
my inner freedom of ease,
the peace in which I am every day.

 

When I greedily take more from someone,
or grab something,
I am the one who ends up with less,
... another kind of shortage,
a dissatisfaction that cannot be met.

When I benevolently share with someone,
or generously give to something,
I am the one who enriches
… another kind of wealth,
a wealth beyond what can be bought,
the abundance of a kind heart.

Bumblebee bloem

Yoga bij IZI Yogastudio Baarn kenmerkt zich door A) de structurele mindfulness & compassie achtergrond van ervaren yogadocente en mindfulness trainer Chantal Nijssen, en B) de diepgaande integratie van verrijkte kennis en omgang met het lichaam.

It's all good, it's all yoga:
Het is allemaal yoga: oefenen in aandacht met / vanuit het lichaam. Het lichaam als ademende basis om het hoofd te laten onthaasten. Mindfulness is gefundeerd op yoga, met de toevoeging van moderne kennis op het gebied van stresshantering, pijnbeleving en persoonlijke ontwikkeling. Een stapje verder, voorbij standaard aangeboden mindfulness, geeft Chantal Nijssen in haar lessen de onderliggende leer van Vipassana weer. Vipassana is een dieper kijken - aan de hand van de filosofie en psychologie van de Boeddha, die haarfijn aanwijzingen naliet die we in de praktijk, ook in onze moderne wereld, op dit moment voor onszelf kunnen testen.

We kunnen vele namen bedenken voor yoga. In de basis blijft het nog steeds yoga. Yoga staat sinds duizenden jaren al voor het verbinden van lichaam en geest, tot één zo vredig mogelijk geheel. Yoga is voor Chantal Nijssen gegroeid tot haar passie in dat het zo eenvoudig maar ook zo alles overkoepelend structuur kan bieden aan een hoog gevoelig iemand. Voor een hoog gevoelig iemand is het meer nog dan voor een ander onontbeerlijk om het hele lichaam te doorleven, kennen en 'wennen' tot in de fijnste processen. Om niet meer weg te rennen van turbulentie veroorzaakt door chemie in het bloed zoals adrenaline, cortisol en hormonen.

Adrenaline spoort ons aan om oplossingen te zoeken (onveilig in lijf en hoofd) en rusteloos te blijven; cortisol spoort ons aan om strenger naar onszelf te kijken; hormonen maken ons kwetsbaarder voor (zelf)kritiek. Maar we hoeven uiteindelijk niet in te gaan op schommelingen als we ze mindful weten te herkennen en via yoga wennen aan hoe hiermee om te gaan. Met een kalmerend ademritme leren we hoe met mildheid te doorstaan, totdat het vanzelf weer wat stiller en minder turbulent aanvoelt in ons lichaam.

In haar ontwikkeling als mindfulness trainer en full-time yogadocente komt Chantal Nijssen tot de conclusie dat er een aantal kenmerken onmisbaar zijn in de begeleiding van een waardevolle yogales: 
- veiligheid: critical alignment;
- ademsteun en kalmerend ademritme door alle houdingen heen;
- toepassing van het centrale spierkorset: core stability;
- toepassing van ont-spanningstechnieken: ken het verschil;
- toepassing van met mate doseren, eigen grenzen aanvoelen; 
- ruimte voor aanpassingen in het moment;
- mindfulness en compassie in de beleving tijdens alle oefeningen.

Met een grondige onderbouwing van critical alignment en toepassing van core stability is deze yoga een excellente keuze om zowel houding als souplesse; zowel kernkracht, centreren als evenwicht; samen te brengen met persoonlijke veerkracht en ontwikkeling.

Structuur en helderheid in je leven brengt rust. Met mildheid en opmerkzaamheid komen vele kwaliteiten in je naar boven die samenhangen met tevredenheid en gelukkig leven.

Hooggevoelige of hoog sensitieve personen HSP, vinden in deze verfijnde omgeving hun oase: veel ruimte in de privé sfeer; kleine groepen onder deskundige compassievolle begeleiding van een vaste docent. De beschermende ruimte om naar eigen keuze in stilte tot jezelf te komen. Een structureel punt om je op te laden.

it's all good, it's all yoga
Ofwel: het gaat om alles, jezelf verenigen met het totaalplaatje dat jij al helemaal bent.
reactie: 'Ik voel me de hele dag zen en senang, na jouw yoga, Chantal.'
its all good its all Yoga

Core:
Je Core of centrum wordt ook wel het spierkorset van de romp genoemd. Dit geeft je steun en een goede houding bij alles wat je doet. Bewegen vanuit je core spierkracht geeft stevige houvast, evenwicht en gezonde balans. Het is een heel belangrijk basiscentrum van waaruit je eigenlijk alles hoort te doen. In de yoga leer je dit zelf te voelen, en er goed in door te ademen.

Yin:
Yin yoga is extra ruimte nemen om in een diepere stretch te glijden, waarbij je nauwelijks spierkracht gebruikt. Je aandacht is bij je gewrichten, aanhechtingen en botten. Niet alleen spieren maar ook het bindweefsel komen dan tot een diepere doorbloeding en sporen het lichaam aan om collageen aan te maken. 

Er is meer tijd om naar binnen te keren en gewaar te zijn. Juist doordat we onszelf deze rust in een houding gunnen blijven we dichtbij onze grenzen, leren ze kennen op dit moment, en leren onszelf een mindful meditatief aspect aan. Zo passen we namelijk mindful (oplettend) gelijkmoedigheid toe, mededogen, geduld en opmerkzaamheid -de pijlers van mindfulness en zelfcompassie.

Als je hiermee doorgaat, merk je al gauw subtiele veranderingen in het lichaam, en in de manier waarop je in het leven staat.

Core & Yin:
Beide zijn nodig voor een soepel en gebalanceerd lichaam.

Alle yogalessen van Chantal zijn een oefening in mindful aandacht, mindfulness. In de ene les ligt het accent meer op versterking vanauit de romp Core, in de andere les meer op een verlengd stretchen Yin. Onthoud:  Het is allemaal vooral YOGA en MINDFULNESS.

Collage Pilates MET TEKST
Core stability, gaat over het bewuste aanwenden van ons innerlijk spierkorset. Bewegen vanuit onze diepgelegen centrale spieren (rompkorset) is de essentiële technische basis voor alle beweging - dus ook voor yoga. Bewegen we vanuit onze Core stabiliteit, dan voelen we ons zowel vrij als sterk in ons lichaam.

Onze Core bevindt zich als 'een cylinder met bodem en deksel' tussen middenrif en bekkenbodem. Samen vormen ze het onmisbare opvangsysteem voor de ruggenwervels en tussenschijven. Dit is het enige gezonde uitgangspunt voor balans - waardoor in een professionele dansopleiding (pilates) core stability training nooit mag ontbreken. Door dagelijkse toepassing van de core spieren voorkomen we blessures. Voor iederen geldt: conditietraining zonder core stability is vragen om blessures. De conditie van deze houdingsspieren bepaalt onze veerkrachtige (of slappe) lichaamsopbouw. 

Omdat onze adembeheersing tijdens het 'aanrijgen van ons spierkorset' onontbeerlijk is, is het belangrijk core stabiliteitsoefeningen in alle rust en aandacht te kunnen doen. Vanwaar de combinatie met yoga ideaal. Stemvorming en adembeheersing gaan nauw samen. Het zal dan ook niet verbazen dat mensen die hun Core goed beheersen, ook een meer gedragen spreek- of zangstem opbouwen (e) danzij deze ademsteun.

In de basis zouden we alles vanuit ons centrum moeten doen, ook buiten de yogamat. Er komt veel meer bij kijken terwijl we simpele oefeningen doen: balans, minder snel omvallen en evenwicht verliezen, zelfvertrouwen, beheersing van bekkenbodemspieren, beheersing van ademspieren, zelfkennis van het lichaam en de natuurlijke buik, flank- en borstademhaling, isolatie van spanning en ontspanning, houding, stabiliseren en mobiliseren van onderrug / bovenrug. Met een soepel maar stevig lichaam voelen we ons zelfverzekerd in onze beweging en presentatie.

De Core yogales heeft ook stretch oefeningen, een geleide mindfulness meditatie, eindigt met een mindfulness bodyscan, en is geschikt voor iedereen, jong en ouder.

Reacties:
Helpt tegen pijn bij (SI)gewrichten, heupen, gewrichtsslijtage, en voorkomt slijtage in een eerder stadium.
Core stability Cylinder

Collage Yin MET TEKST

 YIN YOGA is:
+ lengte in spieren voorkomt slijtage gewrichten.
+ mild maar intensief stretchen.
+ verkennend voelen in authentieke overgave.
+ ruimer mindful besef van eigen lichaam en haar werking.
+ mindful practice in loslaten van oordeel.
+ dieper gronden.
+ bonus: lichaameigen collageen producerend.
+ souplesse ook in geest en vooral naar jezelf.
+ parasympathisch zenuwstelsel versterkend (kalmte).
+ doseren en eigen grenzen aanvoelen.

Yin yogahoudingen komen veel overeen met hatha yogahoudingen (de oudste vorm van yoga). Er is echter een verschil: in Yin yoga gebruik je nauwelijks spierkracht maar geef je je mindful over aan de houding met mildheid en zachtheid. Je aandacht is naar binnen gericht, bij je gewrichten, aanhechtingen en botten. Yin is ook: langer blijven en 'landen' in een ontspannen houding met meer tijd om naar binnen te keren en helder gewaar te worden van de processen. Dit voegt een groot meditatief aspect toe aan deze vorm van yoga van zelfcompassie en mindfulness.

Yin yoga is een prachtige voortzetting van mindfulness: brengt balans in lichaam, geest, ziel; en vult conditietraining (sport) en core stability training aan. De Yin yogales heeft ook een mindfulness geleide meditatie en een mindfulness boydyscan.

Reacties:

'Yin houd ik erin, yin yoga is voor mij telkens weer een grote opluchting voor mijn stijve rug.'
'Ik ben leniger dan ooit, terwijl ik vroeger veel ballet deed maar ook te hard was voor mezelf. Met Yin yoga heb ik veel meer de tijd, en mijn lichaam heeft die tijd dus ook blijkbaar nodig want het reageert anders.'
'Na mijn 1e keer Yin yoga geen rugpijn meer! En bleef de hele week weg! Professioneel, warm en wat goed ben je Chantal!'Collage Yin Yoga

Collage Mfnss2 kleinKb balk

Hoog sensitiviteit komt van een aangeboren verfijnde zenuwbedrading die (zie MRI scans) sterk gelinkt is aan de emotie-hersengebieden. HSP heeft een input-gevoeliger zenuwstelsel. HSP duidt op de hoge dosering zintuiglijke informatie die wordt opgevangen, dankzij hoog kwalitatieve sensoren. Het immuunsysteem is al snel overactief. Overprikkeling ligt voor de hand daar waar er niet goed wordt gezorgd voor ruimte en rust om prikkels fysiek en mentaal te verwerken. HSP zijn eerder moe omdat prikkels zich eerder ophopen, hiermee moet rekening worden gehouden, en niet worden geforceerd. Structuur is net zo belangrijk als ademen voor HSP. Regelmaat en rust om bij te tanken.

Bij hoog sensitieve personen (20% van de bevolking) komen prikkels sneller binnen, indrukken en stemmingen worden overgenomen; en nemen vervolgens veel meer tijd om verwerkt te worden. Hiervoor zijn structuur, ruimte en regelmatige rust onontbeerlijk. Dit creëert veiligheid; een bakermat voor prachtige creativitieit van HSP. Vanuit een grote behoefte aan openheid neigen HSP om zich eerst op de anderen te richten en daaraan aan te passen. Maar dit werkt averechts daar waar grenzen te lang en te veel worden overschreden. HSP neigen dan sneller tot piekeren (scenario's afgaan). HSP en piekeren zijn niet hetzelfde, maar ze werken elkaar wel in de hand. Hoe meer onzekere gevoelens hoe meer kans op (zorgelijk) piekeren. Piekeren in combinatie met perfectiedrang of pleasen legt de rode loper uit voor depressie. Wie veel piekert lacht weinig. Piekeren kan een nare, extra stressproducerende gewoonte worden.

Wie veel piekert keert zich te vaak af van zijn lichaam. Door het lichaam aangegeven grenzen vervagen en worden genegeerd. Hierdoor wordt de lichamelijke doorstroming afgeremd, waardoor spanning zich ophoogt. Dus: terug naar voelen, fysiek in het lichaam.

Yoga, mindfulness en meditatie zijn bij uitstek geschikt voor HSP als alternatief voor piekeren. Alle lessen door Chantal gegeven zijn mindful en ademgericht. De ene les (maandag en donderdag) ligt het accent meer op 'core' wat ook juist voor HSP zeer belangrijk is: je eigen centrum & kracht hervinden en vanuit hier bewegen en zijn. De andere les (woensdag en vrijdag) ligt het accent op 'yin' - waarbij je door dieper stretchen spanning loslaat en mindful benadert onder de aanwijzingen van Chantal (mindfulness trainer/yogadocent).

Piekeren is het tegenovergestelde van waarachtig voluit Leven in het nu.

Om te leven in het nu beoefenen we yoga mindfulness en meditatie. Voorwaarden om in het nu te leven zijn: jezelf kennen; weten wat je grenzen zijn; gaan staan voor wie je bent.
Als HSP of piekeraar is inzicht nodig in onze manier van denken. We kunnen afleren om 'méér' te maken van onze gevoelens; dat is namelijk waar een piekeraar in excelleert. Mindfulness leert ons om gevoelens te aanvaarden voor wat ze zijn. Niet meer, niet minder. Dit pas je toe in yoga, en zeker in Yin Yoga waarin er alle tijd is om jezelf en je grenzen te leren kennen in dit moment. In yoga oefen je met deze technieken. Het oefenen is een geschenk. Oefenen, trainen, oefenen is iets dat je met regelmaat doet wil het effect hebben.

Yoga, meditatie en mindfulness richten zich altijd op nu, hier via het lichaam en binnen jouw bewustzijn. Er komt een stuk verantwoordelijkheid naar jezelf bij kijken: niet alleen goed voor jezelf zorgen als basis, maar ook erkennen dat dit alles nu verschijnt in jouw bewustzijnsveld. Ofwel: jij kunt jouw gedrag aanpassen. Jij kunt doorzien hoe je denkt.


In yoga en mindfulness hebben we de intentie een vriend van onszelf te zijn, mildheid en eerlijkheid naar onszelf als kracht te ontwikkelen. Zeker in tijden waar het leven meer van ons vraagt hebben we hiermee een krachtige reddingsset op zak.

Creativiteit:
HSP en creativiteit gaan hand in hand, dankzij de grote fantasie van HSP. Vaak zijn HSP beelddenkers. Met een aangeboren inbeeldingsvermogen zien ze alles al voor zich, waar een doorsnee ander nog geen idee heeft. Door je bewust te worden van je lichaam en grenzen, kun je effectiever omgaan met je energie - zodat je deze kunt omzetten in creativiteit en plezier. 

Yoga is de kunst van het bewustworden van lichaam en grenzen. Door naar binnen gericht, bewust contact te maken met het ademende lichaam en hiernaar te luisteren - beoefenen we deze kunst.

Gezonde stresshantering en persoonlijke ontwikkeling zijn gericht op het belichamen, inlijven (embody, incorporate). Beide stress en ontwikkeling uiten zich in het lichaam.


Voelen is de sleutel. Zelfs en juist als jij hooggevoelig bent, is het waarschijnlijk dat je liever denkt óver wat je voelt dan (oordeelloos) voelt. Met yoga en meditatie leer jij om dit onderscheid bij jezelf te kennen en maken. Zo worden dingen helder en ken jij jezelf beter.

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn