Heartfulness

Heartfulness en mindfulness zijn één en hetzelfde. Het schetst de kwaliteit van onze aandacht in de leer van mindfulness. Mindfulness betekent: heldere opmerkzaamheid. IZI Yogastudio geeft... Lees meer...

Heartfulness

De beoefening van bijzonder oplettend gewaarzijn stamt uit de leer van de Boeddha en is al 2600 jaar oud. De Boeddha doceerde 45 jaar lang zijn ondervinden van het juiste waarnemen, in het Pali. In het Pali (en ook in Aziatische talen zoals Chinees) is het woord mind en heart éénzelfde woord zonder onderscheid.

Mind in die zin zou kunnen worden vertaald als denkgeest én hartgeest, zonder onderscheid; zij vullen elkaar aan en zijn niet afgescheiden.

Mindfulness (de kunst van het herkennen) zoals deze werd gedoceerd door de Boeddha gaat verder dan enkel herkennen in dat het gewaarworden ook ethisch is verantwoord vanuit het hart en verstand samen. Mindfulness is dus heartulness. Mindful is heartful

De diepere hartkwaliteiten die de Boeddha keer op keer noemt in zijn leringen om actief te cultiveren in onszelf: medevreugde, mededogen, liefdevolle vriendelijkheid en gelijkmoedigheid (kalme betrokkenheid). Muditã, Karunã, Mettã en Upekkhã zijn de voorwaarde om tot werkelijke vrede en geluk te komen. Zelfs zijn zij dè doorgang naar het verlichten van ons lijden.

In het Pali bestaat er maar éénzelfde woord voor mededogen als zelfmededogen (compassie en zelfcompassie). Oprecht mededogen kunnen we slechts werkelijk voelen voor anderen als we ook mededogen naar onszelf ervaren. Dit komt voort uit wijs begrip. Het feitelijk afhankelijk ontstaan van alles wat is. Niets, maar dan ook niets ontstaat los en apart van het andere. Alles is verweven.

Heartfulness: aandacht altijd vriendelijk, standvastig in moed, geduld, openheid en aanvaarding in dit moment zelf. 

De Boeddha liet een rijke zeer expliciete gedetailleerde en trapsgewijze leer achter over hoe om te gaan met onszelf met het doel het secundaire (onnodige) lijden te verminderen. Nog steeds, ook zo'n 2600 jaar na dato is deze zeer actueel en universeel.

De Boeddha zei: 'In dit leven is er lijden.' (primair lijden: verandering inherent aan leven.) Wie in deze wereld het meeste lijdt, is diegene die de meeste verkeerde waarnemingen heeft, en de meeste van onze waarnemingen zijn fout. '(secundair lijden: perceptie van een gescheiden ik; vastgrijpen aan onveranderlijkheid tegen beter weten in.)

Op dharmaseed.org vind je prachtige lezingen van grootste leraren.
Absolute aanrader om te lezen en verdiepen: Compassie in je leven.; hulpboek

pagi lief slaapt op zij

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn