Heartfulness

Heartfulness en mindfulness zijn één en hetzelfde. Het schetst de kwaliteit van onze aandacht in de leer van mindfulness. Mindfulness betekent: heldere opmerkzaamheid. IZI Yogastudio geeft... Lees meer...

Heartfulness

De beoefening van bijzonder oplettend gewaarzijn stamt uit de leer van de Boeddha en is al 2600 jaar oud. De Boeddha doceerde 45 jaar lang zijn ondervinden van het juiste waarnemen, in het Pali. In het Pali (en ook in Aziatische talen zoals Chinees) is het woord mind en heart éénzelfde woord zonder onderscheid.

Mind in die zin zou kunnen worden vertaald als denkgeest én hartgeest, zonder onderscheid; zij vullen elkaar aan en zijn niet afgescheiden.

Mindfulness (de kunst van het herkennen) zoals deze werd gedoceerd door de Boeddha gaat verder dan enkel herkennen in dat het gewaarworden ook ethisch is verantwoord vanuit het hart en verstand samen. Mindfulness is dus heartulness. Mindful is heartful

Mindfulness cultiveren brengt automatisch het voortbrengen van de diepere hartkwaliteiten met zich mee: medevreugde, mededogen, oprechte vriendelijkheid, gelijkmoedigheid (kalme betrokkenheid).

In het Pali bestaat er ook éénzelfde woord voor mededogen als zelfmededogen (compassie en zelfcompassie). Diep onderliggend hieraan is het begrip dat we enkel oprecht mededogen kunnen voelen voor anderen als we ook mededogen naar onszelf kunnen voelen. Beide kunnen gelijktijdig worden beoefend en hiermee stapje voor stapje worden gecultiveerd.

Heartfulness omvat een bijzondere kwaliteit van aandacht die altijd vriendelijk is, standvastig in moed, geduld, openheid en aanvaarding in het moment zelf. 

De Boeddha liet een rijke zeer expliciete gedetailleerde leer achter, die stapsgewijs kan worden beoefend en nog steeds, ook 2600 jaar na dato, zeer actueel en universeel wordt toegepast wereldwijd.

De Boeddha zei: 'Wie in deze wereld het meeste lijdt, is diegene die de meeste verkeerde waarnemingen heeft, en de meeste van onze waarnemingen zijn fout.'

Meditatie op oprechte vriendelijkheid van uit het hart helpt om helder en kalm te leren kijken, waardoor we de manier waarop we waarnemen kunnen verbeteren. 

Absolute aanrader om te lezen en verdiepen: Compassie in je leven.; hulpboek

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn