Meditatie JOY

Meditatie - mindful en compassievol, is zeer breed en praktisch voor onze alledag; en heet ook wel: de Kunst van het Pauzeren. Zo ook leren we bewust pauzeren bij een blij gevoel: JOY. Om er niet (meer) onbewust aan voorbij te gaan. Ook joy is iets om te oogsten en te cultiveren. IZI Yogastudio geeft... Lees meer...

Meditatie JOY

Meditatie - mindful en compassievol, als vanuit de boeddhistische vipassana-traditie is zeer breed en praktisch voor onze alledag. Het is een kunst. De kunst van het alert pauzeren - onze neuronen rust bieden - is iets wat we kunnen leren door oefening. Mindful mediteren is heel precies. Juist door mentaal iets achterover te leunen en toch alert waar te nemen, groeit onze concentratie en versterken we ons vermogen om te focussen. Terwijl onze concentratie eronder lijdt en onze focus snel wordt afgeleid wanneer we ons te hardvochtig inzetten. De mindful middenweg vinden is onderdeel van het leerproces.

Met ontspannen open aandacht nemen we heel precies waar. Ons perspectief verruimt en verandert zodra we uit eigen hand preciezer gaan zien hoe onze geest werkt. Puur door de kunst van precies waarnemen verandert onze houding naar stress, pijn en ongemak. Het wordt werkbaar in plaats van een blokkade.

Verdriet en vreugde zijn als twee vleugels, niet twee tegengestelden. Vreugde kan bestaan zonder voorwaarden, en doet niets af aan onderliggend verdriet of pijn. Meditatie, heel precies, is werken met alles. En dus ook zo kunnen we bewust met vreugde werken.

Vanuit precies opmerken (in plaats van ongemerkt voorbij laten gaan) kunnen we vreugde en lichtheid dieper cultiveren. JOY is als een sprongetje vanuit het hart. Mindfulness en meditatie gaan hier niet aan voorbij. 

We kunnen heel eenvoudig meditatief oefenen door de dag heen:
(15 seconden) Alert pauzeren wanneer we een blij, speels of licht gevoel ervaren. De blijheid belichamen door precieze waarneming.
Dit heeft als deugdzaam effect dat onze hersenen zich aanpassen, ons zenuwstelsel zich sterkt, en onze stemming lichtvoetiger wordt in plaats van zwaar. Onze gezondheid heeft meetbaar baat bij het cultiveren van kleine momenten van blijheid.

We worden blij van dankbaarheid; van ons bewust herinneren aan wat er al goed is; van het goed denken over anderen en onszelf; en het meest blij worden we van onze eigen vrijgevigheid naar anderen. (Neurowetenschappelijk onderzoek wijst zelfs uit dat we voor vrijgevigheid in aanleg een heus onafhankelijk hersencircuit hebben, 1 van vier onafhankelijke hersencircuits die groot effect op ons welzijn hebben. Overige drie zijn: een circuit voor ons vermogen om positieve gemoedstoestanden in stand te houden; een circuit om te herstellen van negatieve gemoedstoestanden; en een circuit om te focussen / afdwalen te vermijden. Meditatie versterkt ook dit laatste focus & concentratie hersencircuit.

Iedere keer dat we iets herhalen maken onze zenuwen een steviger traject, een groef in onze hersenen. (15 seconden) Pauzeren bij het gevoel van blijdschap heeft al meetbaar effect wanneer we dit gedurende twee weken, zes keer per dag doen. Ook heeft het licht omhoog krullen van onze mondhoeken al een meetbaar effect op ons welzijn - het is een veilig signaal naar onze hersenen om te ontspannen. Onze levenshouding verandert door te oefenen. We ervaren meer blijdschap, speelsheid en lichtheid. Onze hersenen veranderen mee.

Meditatie is zeker niet alleen maar serieus. Het gaat om balans en uiteindelijk om gelukkig in het leven te staan. We kunnen oefenen om een radar te zijn voor  authentieke blijdschap. JOY. Met heel simpele meditatiemomenten. Hoe meer we oefenen, hoe meer het een onderdeel wordt van onze levenshouding.

Mindful oefenen met ons ongemak blijkt een meest vruchtbare bodem te zijn. Wanneer we onszelf toestaan om het leven als een oefening te ervaren is mindful meditatie een hulpmiddel dat niet op het meditatiekussen eindigt. Juist uit onze pijn, onze angst kan veel bruikbare levenswijsheid worden geboren. Ook hier geldt dat we mentaal achteroverleunend alert en precies leren waarnemen. We werken altijd met de authentieke en levensechte ervaring van dit moment.

Gezondheidsvoordelen
meditatie ondersteunt ons brein in vele functies:
1. linker prefrontale cortex voedend (geheugen, besluitvorming, welzijn)
2. dit hersendeel krimpt normaliter met ouder worden, maar meditatie behoudt het (50 jarigen mediteerders hebben zelfde capaciteit als 25 jarige niet-mediterenden).
3. hippocampus (oriƫntatie, korte termijngeheugen en samenwerking limbisch systeem)
4. amygdala krimpen: hoe kleiner amygdala hoe minder angst, stress, vecht of vluchtreacties.
5. nervus-vagus stimulatie (grootste parasympatische zenuw naar alle organen).
6. algeheel bewustzijn: nieuwe neurale connecties in het brein worden aangelegd.
7. immuun-systeem ondersteunend.
8. bloeddruk direct verlagend.
9. zenuwstelsel kalmerend.
10. hartcoherentie (HRV) coherent hartritmepatroon.

11. doorbreken van depressieve denkpatronen en tijdig herkennen.
12. focus verhelderen, concentratie verbeteren - ook voor (top)sporters.
13. zelfredzaamheid overal en altijd bij de hand.
14. 'eerst tot 10 tellen' - vriendelijkheid en geduld trainen.
15. compassie, begrip, tolerantie naar jezelf, dieper luisteren.
16. wijzer reactievermogen, niet doorschieten in paniek.
17. verbondenheid vinden via het hart (tegen eenzaamheid), en teamwork.
18. diepere slaap, herstel van slaap-waakritme
19. activeert ons inherent vermogen tot sereniteit/tevredenheid (in de hersenen).
20. stresshantering; gezonde kanalisering van triggers; piekeren afleren.

21. Ken jezelf, je reacties psychisch en lichamelijk. Herkennen, erbij blijven, is de poort tot bevrijding van wrok, jaloezie en alle lastige emoties die we als mens ondergaan.
22. Compassietraining - een vervolg van meditatie gericht op zelfcompassie - verdiept onze innerlijke vrijheid, wijsheid in de omgang met onze pijn en die van anderen.
23. Compassietraining - sterkt ons ook in ons vermogen tot blijdschap, jezelf en de ander blijdschap gunnen en het delen van medevreugde.
24. Compassietraining - een vriendelijke vorm van oordeelvrijheid ontwikkelen zodat we alles gaan zien. Alles mogen zien is diep helend, troostend en koesterend. Ook dit nemen de hersenen plastisch op bij training (opmerkzaamheid met zorgzaamheid), gewoon met simpele dagelijkse oefeningetjes.

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn