ZelfCompassie

ZelfCompassie is een basisvoorwaarde die zich richt op (onze vele manieren van) lijden, en is tegeljkertijd ook een poort naar geluk. Rumi: 'The wound is the place where the light enters you'. Beoefening van zelfcompassie maakt niet egocentrisch maar is beslist een belangrijke voorwaarde voor een gezonde relatie met onszelf en met anderen. De dalai lama legt expliciet uit: 'Het is een vorm van ernstige verwaarlozing om onszelf van mededogen uit te sluiten.' Gebrek aan zelfcompassie is een westerse volksziekte. Beoefening van zelfcompassie brengt innerlijke vrijheid voort.

ZelfCompassie

ZelfCompassie en Compassie kunnen niet zonder elkaar. In het Tibetaans bestaat er dus ook één woord (tsewa) voor beide. Beoefening van zelfcompassie maakt niet egocentrisch maar is beslist een belangrijke voorwaarde voor een gezonde relatie met onszelf en ook tot anderen. De dalai lama legt expliciet uit: 'Het is een vorm van ernstige verwaarlozing om onszelf van mededogen uit te sluiten.'

ZelfCompassie is een basisvoorwaarde die zich richt op (onze vele manieren van) lijden, en is tegeljkertijd ook een poort naar geluk. Rumi: 'The wound is the place where the light enters you'. De wond is de plaats waar het licht bij jou binnenkomt.

ZelfCompassie bestaat uit mededogen naar pijn & stress; medevreugde naar blijdschap & speelsheid; gelijkmoedigheid ten behoeve van een open, onbevangen, ruimhartig en oordeelvrije geest naar overmatige vereenzelviging; en als vierde component (metta) liefdevolle vriendelijkheid naar dit moment. Zelfcompassie (mededogen naar pijn) is hierin de Koning Van Het Hart.
Zelfcompassie bloesem Tao te Ching
ZelfCompassie is zeker niet voor watjes, het vergt moed. Moed en geduld. Twee wijze componenten in een levenshouding. Zelfcompassie vraagt van ons dat we
met moed en geduld veel meer open aandacht geven aan de realiteit van het menszijn en onze manieren van lijden. Zie ZelfCompassie.nl voor onderzoeksinfo, een self-test, en meditaties.

In het Oosten is de toevoeging ‘zelf’ aan compassie vanzelfsprekend, waar in Westerse talen het woord ‘zelf’ moet worden toegevoegd om op het idee te komen. Het is betreurenswaardig hoezeer we in het westen lijden aan de 'westerse volksziekte van gebrek aan zelfcompassie'. Betreurenswaardig omdat onnodig; er bestaat en bestond al zoveel oude kennis hieromtrent uit duizenden jaren contemplatieve tradities. Gelukkig wordt er dankzij goed onderzoek vanuit de westerse wetenschap steeds meer integratie mogelijk met deze oude kennis en inzichten. Aldus mindfulness & compassie of: heartfulness.

Dankzij de pioniers van Mindfulness en ZelfCompassie hoeven we niet meer onnodig lang door te ploeteren in de ban van onze zeer streng geconditioneerde, medogenloze en veel te hoog ingezette gedrevenheid naar onszelf. We kunnen onszelf oefenen in een compassievolle levenshouding waarin meer lichtheid en mildheid in ons op kan bloeien in alle jaargetijden.

Ik wens je dit toe.

van hart tot hart.

Chantal
Zelfcompassie bloesem Rumi

Contact

Collage Contact klein KbIZI Yogastudio Baarn               
Chanti Nijssen
Leestraat 33
3743 EH  BAARN

IZI houdt Sabbatical 2019
mail:izinijssen@gmail.com


IZI
Yogastudio Baarn
KvKNr. 54533120
BTWNr.014790233B01

Collage Contact Sprong

FacebookTwitterLinkedIn